Здорові діти – здорова нація! Спортивно-ігровий майданчик (вул. Луцька, 241) Брав участь

Доданий
11.09.2017
Номер
28
Спорт

Проект передбачає встановлення спортивно-ігрового майданчика на відкритій пришкільній території. Глобальне завдання проекту – популяризація здорового способу життя, покращення рівня фізичного розвитку дітей та дорослих.

Автор проєкту
Ірина
Ірина Подоляк
Бюджет
325 000 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Опис проекту

Мета проекту – створити безпечний та цікавий простір для рухової активності та занять спортом.

Територія для занять спортом розташована навпроти фасаду ЗОШ №5 ім. А. Кореневського. З одного боку – стадіон, з іншого – старі спортивні знаряддя на асфальтовому покритті. Загальна площа не зайнятої знаряддями ділянки становить 1000 м². Саме на цій частині території заплановано встановити новий спортивно-ігровий майданчик площею 180 м².
Спортивна зона складатиметься з: 1) силової атлетичної станції Мультифітнес (з різними видами упорів, брусами, шведською стінкою, платформою для викроковування); 2) гімнастичного комплексу для дітей віком 6-12 років (з рукоходом, драбинками, щитом для скелелаза, гімнастичними кільцями, канатом, брусами, баскетбольним щитом); 3) вуличних тренажерів «Твістер» та «Повітряний ходок».

Ігрова зона буде включати гірку, гойдалки, машинку на пружині, карусель, балансир.

Важливу функцію має передбачене проектом покриття для майданчика – гумова плитка, що гарантує травмобезпеку під час ігор та занять, відповідає вимогам державних будівельних норм України та нормам єдиного стандарту безпеки дитячих майданчиків (виданий Європейським Комітетом Стандартизації, обов’язковий для країн Європейського Союзу). У зоні приземлення грального обладнання не можуть застосовуватись жорсткі матеріали (бетон, асфальт), а також матеріали з поганими ударопоглинальними властивостями (камінь, щебінь). Природні покриття (земля, трав’яне покриття ), а також покриття з сипучих матеріалів (пісок, гравій) потребують постійного догляду та поновлення, що несе за собою регулярні додаткові витрати.
Окрім ударопоглинальних властивостей, гумове покриття виконує ще й естетичну функцію – його легко утримувати в чистоті, можна комбінувати плитки різних кольорів.
Спортивно-ігровий майданчик повинен стати безпечним середовищем, в якому діти могли б гратись і розвиватись з мінімальним ризиком для здоров’я і життя.

Реалізація проекту вирішує низку проблем:

Проблема 1. Майданчик «застиг у часі».
Знаряддя були встановлені багато років тому.
Оновлення на пришкільній території пробудить інтерес дітей та дорослих до занять спортом.

Проблема 2. Діючий майданчик розрахований на старших школярів. Переважна частина спортивних знарядь на пришкільній території не розрахована на дітей молодшого та середнього шкільного віку.
Оскільки на базі ЗОШ № 5 ім. А. Кореневського діє підготовча група «Пізнайко», учні початкових класів відвідують групу продовженого дня, в літній час працює оздоровчий табір, молодші школярі проводять багато часу на пришкільній території.
Проект враховує потреби спортивно-ігрового простору найменших школярів та мешканців мікрорайону.

Проблема 3. Недостатня кількість спортивно-ігрових майданчиків у мікрорайоні.
Багато майданчиків перебувають у незадовільному стані, адже потребують регулярного ремонту. Двори багатоповерхівок перетворюються на парковки, де нема місця для рухливих ігор (наприклад, з м’ячем). Неподалік ЗОШ №5 ім. А. Кореневського розташований найпопулярніший майданчик мікрорайону, встановлений більше десяти років тому приватною фірмою. Проте цей майданчик переповнений. Також варто врахувати, що у мікрорайоні триває будівництво 10-поверхової новобудови. Вже зараз можна спрогнозувати збільшення кількості дітей та загострення проблеми нестачі спортивно-ігрового простору.
Через віддаленість мікрорайону від центральної частини міста, мешканці не мають можливості користуватися найбільшими об’єктами спортивної інфраструктури Володимира-Волинського (стадіон «Олімп», парк «Слов’янський») для щоденних прогулянок на свіжому повітрі та занять спортом.

Мета проекту відповідає стратегії розвитку міста:
Операційна ціль 2.2. Створення образу міста як комфортного і безпечного для мешканців та гостей
Завдання 2.2.2. Створення/розширення громадського простору міста
Проекти в рамках цього завдання скеровані на створення додаткових зручностей для мешканців та відвідувачів міста: створення зон відпочинку, облаштування дитячих майданчиків та ін.

Оскільки у ЗОШ №5 ім. А. Кореневського запроваджено інклюзивне навчання, то результатами проекту зможуть користуватись і учні з особливими потребами. Це переважно діти з порушеннями психофізичного розвитку.
Проектом не передбачено встановлення на майданчику спеціальних елементів для дітей з обмеженими фізичними можливостями, які пересуваються на візку. Спортивно-ігровим майданчиком зможуть користуватися дітки, які мають незначні порушення фізичного розвитку і можуть самостійно пересуватись.

Встановлення спортивно-ігрового майданчика на пришкільній території погоджено з директором ЗОШ №5 ім. А. Кореневського. Територія школи є загальнодоступною і такою залишатиметься в майбутньому.

Обґрунтування бенефіціарів проекту

Пришкільна територія перебуває у вільному доступі мешканців міста. Теоретично результатами проекту зможуть користуватися усі охочі.
Найбільш зацікавленими у реалізації проекту є мешканці прилеглих до пришкільної території будинків, також батьки учнів та учні (у тому числі діти з особливими потребами) ЗОШ №5 ім. А. Кореневського.
Результатами проекту користуватимуться і дорослі (спортивна зона) і діти (ігрова зона). Майданчик розрахований для різних вікових груп – дітей 3-6 років, дітей 6-12 років, підлітків та дорослих.

Інформація щодо очікуваних результатів в разі реалізації проекту

Кількісні показники. Спортивно-ігровим майданчиком зможуть користуватись:
- 550 учнів ЗОШ №5 ім. А. Кореневського;
- близько 1000 мешканців мікрорайону (дорослі та діти дошкільного віку).

Якісні показники. Реалізація проекту сприятиме вирішенню наступних завдань:
1) популяризація здорового способу життя, занять фізичною культурою та спортом;
2) підтримка фізичного здоров’я дітей та дорослих;
3) створення умов для розвитку та рухової активності дітей;
4) розвиток спортивної інфраструктури міста.

Місце реалізації завдання

Пришкільна територія ЗОШ №5 ім. А. Кореневського (вул. Луцька, 241)

Контактні дані автора/авторів проекту, які будуть загальнодоступні, у тому числі для авторів інших проектів, мешканців, представників ЗМІ, з метою обміну думками, інформацією, можливих узгоджень тощо (необхідне вибрати)

irynapodoliak1@gmail.com

Фотографії