"Зелена площа" Брав участь

Доданий
11.09.2017
Номер
26
Публічний простір

Проект присвячений озелененню площі Героїв задля розв’язання проблем її не естетичного вигляду, відсутності затінку та достатньої кількості місць для відпочинку в центрі міста. Листяні дерева будуть розміщені по території площі таким чином, щоби створити комфортні умови для мешканців та гостей міста, але не ставати на заваді комфортному руху пішоходів і велосипедистів.

Автор проєкту
Анастасія
Анастасія Азанова
Бюджет
207 000 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Опис проекту

Мета: надання естетичного вигляду площі Героїв шляхом розміщення на ній тридцятьох мобільних дерев'яних контейнерів з листяними деревами.
Проблеми:
1. Не естетичний вигляд площі. В описах нашого міста у пресі часто зустрічається означення «маленьке європейське місто». Але, насправді, ні в одному містечку Європи ми не побачимо у самому його центрі величезну голу й сіру пляму, що іменується «площа».
2. Мала функціональність території площі. Окрім проведення військового параду (приблизно двічі на рік), ярмарок торгівлі (до 10 разів на рік) та святкових заходів міського значення, територія площі Героїв не використовується у культурному житті міста через відсутність на ній посадочних місць. Приблизно 350 днів на рік вона лишається лише місцем трансферу громадян до ринку, хоча потенційно може бути використовувана як відкритий громадський простір.
3. Екологічний аспект. У шалену спеку площа перетворюється на розпечену, без жодного затінку, місцину. Як відомо, зелені насадження знижують локально температуру повітря на 1-2ºС.
4. Багатомільйонна вартість повної реконструкції площі Героїв. Щоби вирішити проблему не естетичного вигляду площі, низкою фахівців вже була прорахована приблизна вартість реконструкції її та прилеглих об’єктів, що для місцевого бюджету є непосильною.
Запропоновані рішення:
1. Озеленення шляхом розміщення мобільних дерев'яних контейнерів із вже висадженими в них листяними деревами (клен платановидний, катальпа тощо) дає час (3-4 роки) та нагоду матеріально підготуватись місцевому бюджету до повноцінної реконструкції площі.
2. Приблизно за 4 роки дерева потрібно висадити у грунт, що може бути здійснено безпосереднього на площі (маємо надію, що вже зремонтовану) або у парку Слов’янський.
3. 15 не великих контейнерів розраховані лише на висаджене дерево, решта 15 штук є великими, із кутовими лавками. Це вирішує проблему відпочинкової зони та створює стихійний публічний простір для гуртування громади та проведення локальних тематичних зустрічей.
4. Креативний підхід до озеленення вирішує проблему естетичної не привабливості площі Героїв, бо розміщення контейнерів різного розміру, що чергуються, створить гарну композицію, яка стане логічним продовженням скверу біля РАЦСу та біля КМЦ.
5. Естетичний центр міста є привабливим для туристів та гостей, тому гарні відгуки та рекомендації будуть ширитись, що призведе до збільшення потоку відвідувачів Володимира-Волинського.
6. Мобільність даних контейнерів дозволить надалі використовувати площу для проведення парадів та ярмарок. За допомогою вантажопідйомника чи рокли та кількох дужих чоловіків контейнери будуть розсуватися по периметру площі, а, по завершенні заходу, виставлятись на свої місця.
7. Особливо слід зазначити можливість користування утвореним громадським простором людьми з особливими потребами. Отже вони завжди зможуть бути спостерігачами та учасниками подій, що відбуваються на центральній площі міста.
Проект відповідає стратегії розвитку міста у розділі СТРАТЕГІЧНА ЦІЛЬ 2. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ – ВАЖЛИВИЙ ЕКОЛОГІЧНО-ПРИВАБЛИВИЙ ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНИЙ ЦЕНТР РЕГІОНУ, ЗАТИШНЕ І КОМФОРТНЕ МІСТО ДЛЯ ПРОЖИВАННЯ.
Операційна ціль 2.2. Створення образу міста як комфортного і безпечного для мешканців та гостей.
Завдання 2.2.2. Створення/розширення громадського простору міста.
Операційна ціль 2.3. Створення нового привабливого обличчя міста чистого довкілля
Завдання 2.3.2. Підвищення екологічної свідомості мешканців.

Обґрунтування бенефіціарів проекту

Вільно користуватися результатами проекту зможуть всі мешканці та гості міста Володимира-Волинського.

Інформація щодо очікуваних результатів в разі реалізації проекту

1. Висаджено та встановлено 30 мобільних дерев'яних контейнерів з листяними деревами.
2. Створено 1 громадський простір за рахунок конструкції частини контейнерів із кутовими лавками.
3. Покращено зовнішній вигляд центральної частини міста.
4. Збільшена кількість гостей міста та кількість їхніх позитивних відгуків у соцмережах та ЗМІ.
5. Створені умови для більш комфортного перебування на площі в період літньої спеки.
6. Дані зміни стануть поштовхом до реконструкції площі Героїв.
7. Поширення інформації про проект у ЗМІ та Інтернет-виданнях – мінімум 4 статті, 2 сюжети місцевого телебачення.

Місце реалізації завдання

Площа Героїв у м. Володимирі-Волинському

Контактні дані автора/авторів проекту, які будуть загальнодоступні, у тому числі для авторів інших проектів, мешканців, представників ЗМІ, з метою обміну думками, інформацією, можливих узгоджень тощо (необхідне вибрати)

Анастасія Азанова

Фотографії