"Князівський шлях. Вирішальна битва" Брав участь

Доданий
30.06.2021
Номер
15
Культура та туризм

Проєкт націлений на інтеграцію пам’ятки археології національного значення «Вали» в громаду міста, шляхом проведення на її території пленеру різьбярів. У межах пленеру будуть створенні скульптури князя, що згідно з легенди про місто, вбиває змія та найбільший різьблений князівський меч, що буде претендентом на рекорд України.

Автор проєкту
Володимир
Володимир Пикалюк
Бюджет
516 283 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Основна мета проєкту

Промоція історико-культурної спадщини, шляхом інтеграції пам'ятки археології національного значення городище – «Вали» IX – XIII ст. у громаду міста та створення на її території нових культурно-мистецьких продуктів, що будуть у вільному доступі для жителів міста та його гостей

Проблема, на вирішення якої спрямований проєкт

У місті є дитинець, резиденція Володимирських князів – пам’ятка археології національного значення городище – «Вали» IX – XIII ст., що потребує реставраційних та відновлювальних робіт. Саме по цій причині пам’ятка не інтегрована у громаду міста та до вересня 2019 р. не використовувалась для проведення культурно-масових заходів. У вересні 2019 року на території вперше відбувся захід «Князівський шлях до трону», що привернув до себе увагу, як жителів міста, так і його гостей. Це дало можливість зробити аналіз того, як проведений культурно-масовий захід вплинув на згуртування громади, підвищення іміджу міста та його туристичної привабливості. Використовуючи здобутий позитивний досвід потрібно його закріпити та вдосконалити, шляхом реалізації проєкту «Князівський шлях. Вирішальна битва», основою якого є легенда про перемогу князя над змієм.
Проведення пленеру та виставки робіт є актуальним і важливим, бо це впливає на промоцію культурної спадщини та інтеграцію пам'ятки у громаду міста.

Перелік заходів передбачених проєктом

Проведення пленеру різьбярів та урочистого відкриття пленерних робіт з історичним підґрунтям. У межах пленеру будуть створенні скульптура князя, що згідно з легенди про місто, вбиває змія та найбільший різьблений князівський меч, що буде претендентом на рекорд України. На урочистому відкритті пленерних робіт будуть проведені театралізовані екскурсії, виставка робіт народних умільців, князівське частування, показові бої лицарів,стрільби з лука, ігри та забави для дітей, майстер-класи, виступи етно-гуртів, середньовічні танці, вогняне шоу.

Чому саме цей проєкт повинен бути реалізованим і яким чином його реалізація вплине на розвиток міста та громади

В межах проєкту буде проведено п’ятиденний пленер різьбярів та урочисте відкриття пленерних робіт. На виставці будуть представленні тематичні роботи (скульптура боротьби князя зі змієм та найбільший різьблений дерев’яний князівський меч) та інші заходи передбачені проєктом і таким чином ми інтегруємо пам’ятку в громаду міста, покажемо її значимість, потребу в реставрації та збережені культурно-історичної спадщини, для того щоб зробити цю пам’ятку не тільки серцем міста, а і Волині загалом.
Інновація проєкту полягає у тому, що промоція культурної спадщини - пам'ятки - городище «Вали» відбувається шляхом її інтеграції у громаду міста. До проведення такого ж пленеру, пам'ятку не відвідували ні жителі міста, ні туристи. Після створення на її території скульптур та об'єктів рекордів України, пам'ятку відвідують, роблять світлини, цікавляться історією. Це інноваційний метод ефективного використання публічних просторів та промоції історичної спадщини міста.

Чи носить проєкт капітальний характер

Ні.
Даний захід матимуть можливість відвідати особи з особливими потребами

Обгрунтування бенефіціарів проєкту

Результатами проекту зможуть скористатись усі охочі, жителі міста, району, регіону, туристи різних вікових та соціальних груп, адже проект буде реалізовано на території пам'ятки археології національного значення городище "Вали" під відкритим небом

Інформація щодо очікуваних результатів в разі реалізації проєкту. Якісні та кількісні показники.

Проведено п’ятиденний пленер різьбярів (5 різьбярі)
Проведено культурно-масовий захід - урочисте відкриття пленерних робіт (1 день більше 1500 учасників).
Проведено нічну театралізовану екскурсію (одна екскурсія на 150 учасників).
Жителі міста та гості отримали можливість відвідати відкритий пленер та на власні очі побачити, як створюються витвори мистецтва.
Підвищено рівень обізнаності про історію міста серед його жителів Виготовлено афіші (А3 форм. – 150 шт.)
Виготовлено флаєри (1000 шт.)
Виготовлено рекламний відео-ролик (1 ролик, )
Друк статті в ЗМІ – (2 ст.)
Виготовлено найбільший в Україні дерев’яний різьблений князівський меч (1 шт.)
Встановлено рекорд України
Виготовлено скульптуру боротьби князя зі змієм (1 шт.)
Проведено благоустрій території пам'ятки
Підвищено туристичний потенціал міста
Встановлено систему відеонагляду (1 комплексна система)
Придбано обладнання для проведення масових екскурсій (3 комп.)
Розроблено історичну, розвиваючу книгу для дітей (500 прим.)

Місце реалізації завдання

Територія пам'ятки археології національного значення городище – «Вали» IX – XIII ст.
вул. Підзамче, 7

Орієнтовна вартість (кошторис) проєкту

516283