Прес-реліз громадського бюджету

Прес-реліз громадського бюджету м. Володимира-Волинського

Прес-реліз громадського бюджету м. Володимира-Волинського

 

Цього року у м. Володимирі-Волинському  впроваджується громадський бюджет (бюджету участі), що надає вам шанс перетворити ваше місто на місто мрії, пропонуючи проекти, які будуть реалізовані міською владою у наступному році. Якщо ви небайдужі до життя свого міста, бачите проблеми міста та шляхи їх вирішення, мрієте озеленити свій район,  облаштувати велосипедну доріжку або провести фестиваль, втомилися від поганих доріг, пошарпаних дворів і розбитих дитячих майданчиків, не хочете чекати змін, а готові створювати їх самостійно — громадський бюджет (бюджет участі)  те, що вам потрібно.

В рамках реалізації проекту USAID «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» (що виконується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень) Інститут Регіонального Розвитку 13 липня 2017 року проводить навчання з підготовки проектів на виконання Громадського бюджету (бюджету участі) м.Володимира-Волинського.

Громадський бюджет (бюджет участі) – це механізм залучення мешканців міста до участі у бюджетному процесі через подання проектів та участі у громадському голосуванні за такі проекти, переможці якого фінансуватимуться за рахунок виділеної частини бюджету міста. Міська рада Володимира-Волинського запланувала на 2018 рік спрямувати на реалізацію таких проектів 1 100 000,0 грн. При цьому 70% загального обсягу громадського бюджету буде спрямовано на фінансування великих  проектів, загальна вартість реалізації яких становить від 100 001,00 до 500 000,00 грн., 30% загального обсягу громадського бюджету – на малі проекти, загальна вартість реалізації яких становить від 10 000 до 100 000,00 грн.

Подати проект може кожен дієздатний громадянин України віком від 16 років,  який зареєстрований та/або проживає на території м. Володимира - Волинського, що підтверджується офіційними документами (паспортом, довідкою про місце роботи, навчання, служби чи іншими документами, що підтверджують факт проживання в місті).  

Проект являє собою план дій, комплекс робіт, задум, ідею, які викладені у вигляді опису з відповідним обґрунтуванням, розрахунками витрат, кресленнями (картами, схемами), фотографіями, що розкривають сутність задуму та можливість його практичної реалізації за рахунок коштів громадського бюджету (бюджету участі). Важливо пам’ятати, що подані для фінансування за рахунок коштів громадського бюджету (бюджету участі) м. Володимира - Волинського проекти повинні відповідати Стратегії розвитку міста та Генеральному плану, реалізовуватись на землях та об’єктах, які належать до комунальної власності територіальної громади міста,  бути загальнодоступними та реалізованими протягом одного бюджетного року і спрямованими  на кінцевий результат.

У 2017 році прийом проектів в рамках реалізації Громадського бюджету м.Володимира-Волинського триватиме 42 дні -  з 1 серпня  по 11 вересня. Проекти подаються за єдиною обов’язковою для заповнення формою, яка містить короткий опис проекту. Бланк форми проекту та зразок заповнення розміщуються у електронній системі  «Громадський  проект», яка розміщена на сайті Володимир – Волинської міської ради.

При поданні великий проект  повинен мати попередню підтримку не менше 20 осіб, які зареєстровані та/або проживають на території м. Володимира-Волинського, що засвідчуються відповідними підписами, а малий - не менше 10 таких осіб.

Усі подані проекти підлягають попередньому аналізу управлінням економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Володимир – Волинської  міської ради, яке протягом 5 робочих днів з дня отримання проекту здійснює перевірку поданого проекту на предмет: повноти заповнення усіх обов’язкових полів проекту, відповідності найменування та ідеї проекту його змісту, нормам законодавства та суспільної моралі, відповідності підписів підтримки проекту установленим вимогам.

Потім проекти  передаються до структурних підрозділів виконавчого комітету Володимир - Волинської міської ради, до повноважень яких відноситься реалізація проекту.

Структурні підрозділи виконавчого комітету Володимир - Волинської міської ради протягом 10 робочих днів (у 2017 році) з дати отримання проектів здійснюють їх аналіз за змістом, можливістю реалізації та правильності визначення його вартості. У разі недостатності викладеної в проекті інформації для здійснення ґрунтовного аналізу проекту та/або необхідності уточнення вартості (кошторису) проекту представники структурних підрозділів виконавчого комітету міської ради зв’язуються з автором (авторами) проекту з пропозицією уточнення інформації протягом 5 робочих днів

Проекти, які допускаються до голосування, розміщуються  у електронній системі  «Громадський  проект» https://volodymyr.pb.org.ua/  для оприлюднення та проведення голосування. Кращі проекти серед тих, які отримали позитивну попередню оцінку, визначаються шляхом голосування. Голосування проводиться двома шляхами:

1) електронне голосування за посиланням, яке розміщується у електронній системі  «Громадський  проект» https://volodymyr.pb.org.ua/;

2) у центрі надання адміністративних послуг (далі - ЦНАП) для голосування шляхом заповнення друкованої версії бланку для голосування, який можна отримати в ЦНАПі або попередньо роздрукувати з електронної системи «Громадський проект», розміщеної на офіційному сайті Володимир– Волинської міської ради.

Кожен житель міста може особисто проголосувати за 2 проекти – один великий і один малий. Переможцями голосування є проекти, які набрали найбільшу кількість голосів за рейтинговою системою.

Для збільшення шансів на перемогу саме вашого проекту ви можете провести інформаційну кампанію на підтримку свого проекту, що збільшить шанси на перемогу у проекті та можливості спільно із містом реалізовувати власну ідею.

Інформація про громадський бюджет (бюджет участі) м. Володимира-Волинського (нормативні документи, промоційні  матеріали, відомості про проекти, результати голосування, новини щодо перебігу подій тощо) розміщується у електронній системі  «Громадський  проект» https://volodymyr.pb.org.ua/  , яка розміщена на сайті Володимир – Волинської міської ради.